BREDE AANPAK VOETBALPIRAMIDE
Publicatie datum: 13/03/2022

Het voetballandschap beweegt mee met de tijd en verandert continu. In de afgelopen 130 jaar is het competitiemodel uitgegroeid tot een piramidemodel. De bodem van de piramide bestaat uit een groot aantal Vijfde klassen en aan de top hebben we één Tweede divisie waarin de beste amateurclubs uitkomen. Nu zien we de laatste jaren dat deze piramide langzaam scheef aan het groeien is. Dat is een probleem; niet alleen voor de teams aan de top maar op den duur voor iedereen.

Scheefgroei en een nieuwe aanpak

De scheefgroei heeft te maken met een aantal factoren, zoals de verschuiving in speeldag van de zondag naar de zaterdag. Door deze terugloop op zondag blijven er aan de onderkant van de piramide weinig teams over, met niveauverschillen en meer reisafstanden tot gevolg. Op de zaterdag stijgt het aantal teams en is juist behoefte aan een goede vierde én vijfde klasse. Maar ook in de rest van de piramide zijn verbeteringen noodzakelijk voor meer regionale competities in de top, een betere aansluiting naar de Hoofdklasse en meer spanning en gelijkwaardigheid op alle niveaus.

Om de basis van de piramide te verstevigen – en dus de kwaliteit van de wedstrijden, de reistijden, het aantal spannende competities en derby’s en dus het spelplezier te verbeteren – hebben we een aantal stappen ondernomen. Hieronder, bij Timings, zie je precies welke stappen dat zijn en welke nog volgen.

Zo is er in september 2021 een groot onderzoek uitgevoerd naar de wensen van de clubs, trainers en spelers. Vervolgens zijn er een aantal scenario’s uitgewerkt. Uit deze opties is een scenario geselecteerd dat het probleem zal verhelpen.

Lees meer op knvb.nl

Duidelijke videeo over dit onderwerp