Oudste lid Nol Bloemberg overleden
Publicatie datum: 03/07/2024

Afgelopen maandag bereikte ons het bericht dat Nol Bloemberg in het bijzijn van zijn naasten is overleden. Nol is 92 jaar geworden. De ouderen onder ons kennen Nol nog van de gloriejaren van ons 1e elftal, waar hij deel uitmaakte van de gouden generatie. Een uitgebreid in memoriam is voor deze rood-witte familie op zijn plaats, op verzoek geschreven door onze eigen Theo Willems, waarvoor hartelijke dank. Wij wensen Ria, kinderen, kleinkinderen en naasten sterkte met het overlijden van ons oudste DIO’30-lid.

In memoriam: Nol Bloemberg 1932-2024
Als geboren en getogen Drutenaar, zoon van schoenmaker Bernard en Door Bloemberg, debuteerde Nol in 1949 als zestienjarig talent in het Urste van DIO’30. Hij was al direct een veel scorende spits. “De beste van Maos en Waol”, volgens dochter Dorien. Fysiek sterk en door zijn slungelachtige bewegingen voor zijn tegenstanders moeilijk van de bal te krijgen. Wachel-eend was zijn erenaam. Met zijn spelinzicht, mentaliteit en oog voor doelpunten droeg hij bij aan menige overwinning.

Het waren na de oorlogs-ellende de mooie jaren van DIO’30 met bovendien een gouden generatie: naast Nol voetballers als Jo en Max Toonen, Tonnie van de Donk, doelman Wim van de Zandt, Toon Derks, Hem Elbers, Frits de Reuver, Henk Mittendorf en Loet en Rinus van Kampen. Allemaal jongens met Drutense wortels, later aangevuld met de Nijmegenaren Wim en Bep Lakenberg. Een sterk elftal dat in enkele jaren van de onderafdeling wist te promoveren naar de tweede klas. Sportief mooie resultaten van een vriendenelftal dat bovendien wist hoe feest gevierd moest worden bij Sportcafé van Son aan de Heersweg. Dat was aan Nol wel besteed, die van een drankje en gezelligheid hield.

Minder gelukkig was Nol toen midden jaren ’50 de banen niet voor het oprapen lagen en hij in Beneden Leeuwen wel aan de slag kon. Hij kreeg die baan, met als voorwaarde dat hij lid van Leones moest worden. Dat werd voor Nol geen prettig jaar. Met gelukkig een nieuwe functie vertrok hij na een seizoen naar Victoria’25 om een jaar later weer bij DIO30 terug te keren en een belangrijke bijdrage leverde aan het kampioenschap in de derde klas.

Nol was bijna 70 jaar gehuwd met zijn grote liefde Ria Tromp. Ria bezat bijzondere muzikale kwaliteiten – wat wil je als je Tromp heet – en was jarenlang actief lid van het koor te Druten. Samen brachten ze zeven kinderen groot, de zonen Berry, Stephan, Michel en de dochters Maria, Dorien, Olga en Therese. Sportiviteit, muzikaliteit en gezelligheid voerden in het gezin de boventoon. Berry en Stephan volgden het spoor van vader Nol en waren jarenlang speler van het Urste van DIO’30. Dat de genen in dat opzicht goed verankerd zijn, bewijst kleinzoon Dani die momenteel een van de blikvangers van DIO’30 is. Dochter Dorien verdiende jarenlang haar sportieve sporen in de handbaltak van onze vereniging.

Nol is in diverse functies werkzaam geweest, met onder anderen maar liefst 32 jaar in de haven van Rotterdam. Zwaar werk en bovendien in ploegendienst. Na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd kenden Nol en Ria samen veel gelukkige jaren met op zijn tijd een uitstapje voor een natje en een droogje. Sinds 3,5 jaar woonden Nol en Ria in de Kasteelhof. De laatste tijd ging het minder met de gezondheid van Nol, iets wat hij maar moeilijk kon accepteren. Op 28 juni blies hij in aanwezigheid van zijn gezin zijn laatste adem uit. Met 92 jaar was hij het oudste lid van DIO’30. Via deze weg groeten wij deze bijzondere Drutenaar.