Verduurzaming sportcomplex DIO’30’30 DRUTEN
Publicatie datum: 06/04/2020

Verduurzaming sportcomplex DIO’30’30 DRUTEN

1 april 2020 

Vanuit het bestuur van voetbalvereniging DIO’30 en de Stichting Voetbalsport DIO’30, beheerder en eigenaar van het DIO’30 complex is in zeer nauwe samenspraak met de Gemeente Druten en de KNVB (De Groene Club)  een verduurzamingsproject opgestart.  

Het bestuur van de Stichting heeft initiatieven uitgewerkt. Opvolgend zijn alle benodigde offertes in samenwerking met Huisman Etech Experts uit Druten aangevraagd. Offertes voor zonnepanelen op het tribune dak, LED verlichting op de velden 2, 3 en 4, daarnaast 4 stuks nieuwe lichtmasten, het benodigde graaf-en straatwerk, bekabelingen en de installatiewerkzaamheden. Opvolgend zijn via de “De Groene Club” de subsidies aangevraagd. Vanuit de overheid is er in 2019 een subsidiepot in het leven geroepen waarbij Stichtingen, bij o.a. duurzaamheidsinvesteringen, gecompenseerd worden voor de BTW aftrek die niet meer van toepassing is. Tegelijkertijd heeft de KNVB middels “De Groene Club” verduurzaming van sportparken geïnitieerd. Ook de Gemeente Druten is een voorvechter van verduurzaming van de sport accommodaties in haar Gemeente. De besturen van de voetbalvereniging en de Stichting hebben in zeer nauw overleg eind 2019 samen de knoop doorgehakt en het plan doorgezet voor uitvoering. Op basis van al deze geboden mogelijkheden, samenwerkingen en initiatieven is het gehele verduurzamingsproject in het 1e kwartaal 2020 tot uitvoering gebracht.

Daarnaast gaat er gebruik gemaakt worden van een zeer intelligent besturingssysteem voor de Philips LED veldverlichting. Dat betekent dat de voetbalvereniging DIO’30 flexibel is in de hoeveelheid licht dat aan de hand van de planning van het trainings- en/of  wedstrijdschema beschikbaar wordt gesteld aan de trainers. M.a.w. de LED armaturen kunnen naar wens gedimd worden, hetgeen weer een extra besparing oplevert. Bovendien schakelt de LED verlichting na het einde van trainingen en/of wedstrijden automatisch uit. De bediening geschiedt d.m.v. een app, waarbij het DIO’30 bestuur elke trainer kan autoriseren op de hoeveelheid licht.  

Dit project is begeleid en uitgewerkt door Stichting bestuurslid Sander van Gelder en door Huisman Etech Experts tot uitvoering gekomen in samenwerking met een poule van DIO’30 vrijwilligers die bijna dagelijks alle hand en spandiensten verrichten op het sportcomplex van DIO’30. Het project zal meDIO’30 april 2020 volledig zijn afgerond. De totale investering is mede dankzij een duurzaamheidslening onder gunstige condities van de Gemeente Druten tot stand gekomen. De voetbalvereniging DIO’30 gaat de besparingen direct positief merken op hun exploitatierekening.

Kortom een prachtig initiatief waar we naast de voetbalvereniging DIO’30 en Stichting Voetbal Sport DIO’30 als Drutenaren trots op kunnen zijn dat ook in de sport verduurzaming een feit is geworden.

Omdat we trots zijn op dit mooie gezamenlijke project heeft wethouder Michel Lepoutre zijn laatste ambtelijke handeling uitgevoerd bij DIO’30 door het leggen van de 1e zonnepanelen. (zie foto)