Mathijs Beck: van F-je tot scheidsrechter
Publicatie datum: 30/09/2021

“Ik vind fluiten hartstikke leuk en ik wil de wedstrijd zo proberen te leiden dat iedereen met een goed gevoel het veld op én af gaat. Ik hoop dan dat spelers en publiek veel plezier aan de wedstrijd beleven.”

Aan het woord is Mathijs Beck, 23 jaar oud en scheidsrechter bij DIO’30. De Drutenaar speelt al sinds de F-jes bij de club, heeft alle jeugdelftallen doorlopen en speelt nu bij de senioren. Als keeper, dat dan weer wel.

Met een heleboel jaren voetbalervaring op zak werd Mathijs gevraagd om scheidsrechter te worden: “Toen ik gevraagd werd was er een tekort aan scheidsrechters en ik vond het belangrijk dat er iets teruggedaan werd voor de club. Daarom heb ik toen ‘ja’ gezegd op de vraag of ik wilde fluiten. Tot op heden heb ik daar nog steeds geen spijt van.”

Mathijs is naast zijn eigen trainingstijd ongeveer 2 uur kwijt aan het fluiten per week: “Het scheidsrechter zijn kost niet heel veel tijd en je besteed je uren natuurlijk bij je eigen club. Als je bijvoorbeeld fluit bij de O13 ben je ongeveer anderhalf uur bezig, terwijl je bij de leeftijden daarboven al snel twee uur bezig bent met rust en dergelijke er omheen.” De KNVB organiseert samen met de Nederlandse voetbalclubs ook trainingen, waar (beginnende) scheidsrechters aan mogen deelnemen.

“Scheidsrechter zijn is gewoon hartstikke leuk”, zo vervolgt Mathijs zijn verhaal. “Maar je moet op het veld wel je eigen ding kunnen doen, je ‘vak’ kunnen uitoefenen. Ik sta daar als leidsman en niet de trainers of spelers. Het is soms wel minder leuk als je trainers of spelers op je dak krijgt die vinden dat zij gelijk hebben als er een beslissing in hun nadeel wordt genomen. Omdat ik zelf ook nog een team train én als keeper speel, snap ik dat soort sentimenten wel. Maar het respect voor de scheidsrechter en zijn beslissingen moet wel zichtbaar zijn vanaf de kant. Daar loop je soms wel tegenaan.”

DIO’30 kan altijd extra scheidsrechters gebruiken, zegt Mathijs: “Kom gewoon eens kijken of het iets voor je is. Scheidsrechter zijn is heel leuk en leerzaam. Lijkt het jou nou ook leuk om te fluiten? Neem dan contact op met Jesper Kaaks. Want scheidsrechters zijn heel belangrijk voor onze vereniging, we kunnen er niet genoeg hebben.”

Meer lezen over scheidsrechter zijn? Column Jan Dirk van der Zee